Langetermijnbewaring van Open Access tijdschriften wordt verzekerd

 

De Directory of Open Access Journals (DOAJ) van Lund University Libraries en het e-Depot van de Nationale Bibliotheek van Nederland (KB) hebben de start van een samenwerking aangekondigd met het oog op het bewaren op lange termijn van Open Access tijdschriften. De Zweedse Library Association treedt daarbij op als gulle sponsor. 

 

Langetermijnbehoud van wetenschappelijke publicaties is van het grootste belang voor de onderzoeksgemeenschap. Voortdurend worden nieuwe formaten van wetenschappelijke publicaties, nieuwe business modellen en nieuwe manieren van disseminatie ontwikkeld. Om permanente toegang tot wetenschappelijke output in de toekomst veilig te stellen, met als specifiek doel het behoud van gepubliceerde artikels in Open Access tijdschriften, werd een samenwerking op touw gezet tussen de Directory of Open Access Journals (DOAJ – www.doaj.org, ontwikkeld en uitgebaat aan de Universiteitsbibliotheken van Lund) en het e-Depot van de Nationale Bibliotheek van Nederland (www.kb.nl/e-depot).

 

De collectie DOAJ (momenteel ca. 4.000 tijdschriften) bevat  een zeer groot aantal uitgevers (2.000 +), waarbij elkeen  doorgaans een zeer klein aantal tijdschriften uitgeeft en dan nog op verschillende platformen, in verschillende formaten en in meer dan 50 verschillende talen. Veel van deze uitgevers zijn – met een aantal uitzonderingen – nogal kwetsbaar als het gaat om financiële, technische en administratieve duurzaamheid. 

 

Momenteel voeren DOAJ en KB Nederland een piloot-project uit gericht op het opzetten van een workflow voor het verwerken van Open Access tijdschriften aangeboden via DOAJ. In dit project zullen een beperkt aantal van deze tijdschriften worden onderworpen aan langetermijnbewaring. Na verloop van tijd zullen de tijdschriften opgenomen in DOAJ en het e-Depot van KB, integraal deel uitmaken van de dienstverlening aangeboden door DOAJ.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: