Stilte in bibliotheek ?

Studenten klagen af en toe dat het rond de middag soms te rumoerig is in de bibliotheek. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat we ook de mogelijkheid moeten bieden om groepswerk te verrichten, hoewel het daarbij ook niet altijd om ‘louter groepswerk’ gaat. De gewoonten betreffende bibliotheekbezoek zijn de laatste jaren nogal veranderd. Wat niet wegneemt dat we het in de leeszaal zo stil mogelijk proberen te houden.
Ook in eerbiedwaardige instellingen zoals de British Library hebben ze met het fenomeen te kampen. Onderstaand bericht komt uit Informatie Professional :

“De British Library heeft te maken met een tekort aan studieplaatsen. Sinds de Reading Room van bibliotheek ook is opengesteld voor lagere jaarsstudenten zijn de bezoekersaantallen flink gestegen. Schrijvers, afstudeerders, promovendi en andere onderzoekers klagen in The Times dat ze soms geen zitplaats meer kunnen vinden.

De nationale bibliotheek van Groot-Brittannië telt 1.480 studieplekken. Lady Antonia Fraser, een bekende schrijfster van historische werken, klaagt dat de wachtrijen voor een werkplek en de garderobe ondraaglijk zijn geworden. Ze vraagt zich af waarom studenten niet naar de bibliotheek van hun universiteit gaan om te studeren.

Volgens The Times ergeren serieuze bezoekers zich ook aan de jongere jaars omdat ze de bibliotheek gebruiken als ontmoetingsplek. Ze komen er niet om te studeren, maar om te kletsen en te sms’en.”

“It’s a ‘groovy place’ to meet for a frappuccino. It’s noisy and it’s undermining both the British Library’s function, as books take longer to get, and the scholarly atmosphere”, aldus historicus Tristam Hunt van de University of London.” (IP Flash, 29.04.2008.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: