Web-exclusive articles

Web-exclusive articles zijn artikels gepubliceerd door de uitgever van een traditioneel gedrukt tijdschrift op de website van die uitgever en die daarbij niet beschikbaar zijn in dat gedrukt tijdschrift. Het kan hier gaan om zowel peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften, vakbladen, nieuws- en populaire magazines als dagbladen.

Deze web-exclusive articles zijn niet altijd terug te vinden in full-text databases. Sommige nemen die web-exclusive articles op en andere doen dit niet. Sommige indexeren de web-exclusive articles van een bepaald periodiek terwijl ze dat bij andere dan weer niet doen. Omdat web-exclusive articles dikwijls verschillende formats hebben voor bijvoorbeeld volumeaanduiding en paginering in vergelijking met het gedrukte equivalent, kan dit tot verwarring leiden bij gebruikers. Het kan ook tot problemen leiden bij OpenUrlLinking.

Web-exclusive articles van The Economist zal je bijv. niet vinden in EBSCO’s Academic Search Elite of Business Source Premier, of OCLC’s ArticleFirst. Een uitzondering is LexisNexis Academic, dat web-exclusive articles van The Economist opneemt. LexisNexis Academic gebruikt daarvoor Economist.com als een aparte bron naast The Economist.

De printversie van Newsweek wordt opgenomen in verschillende full-text databases zoals Dow Jones, EBSCO, LexisNexis, Thomson Gale en Wilson. Maar de meeste web-exclusive articles van Newsweek kunnen niet worden teruggevonden in deze databases.

De gedrukte versie van The Publisher’s Weekly wordt opgenomen in full-text databases zoals Dow Jones, EBSCO, LexisNexis, Thomson Gale, en Wilson. De web-exclusive ‘book/audio/video reviews’ uit de Review Annex van de site van The Publisher’s Weekly kunnen echter niet worden teruggevonden in deze databases.

Het zal een gemeenschappelijke inspanning vergen van alle database-aanbieders om aan deze situatie te verhelpen en ook de web-exclusive articles op te nemen. Gebruikers moeten ook duidelijk kunnen zien of de artikels afkomstig zijn van de website of de gedrukte versie van het tijdschrift.

De aanbieders bewijzen de bibliotheken zeker geen dienst door ze aanzienlijke sommen te laten betalen voor deze full-text databases en dan de valse indruk te geven dat men toegang heeft tot ‘alle’ artikels uit de tijdschriften.

Bron: Xiaotian Chen. Web-Exclusive Articles in Traditionally Print Periodicals. Serials Review. In Press, Corrected Proof, (ScienceDirect) Available online 18 October 2007. Url: http://dx.doi.org/10.1016/j.serrev.2007.08.009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: