Nieuwe interface Web of Science / Web of Knowledge (Thomson ISI)

• Er wordt in oktober een nieuwe interface geïntroduceerd, waarbij je alle Thomson databanken in 1 interface tegelijkertijd kan doorzoeken. All vroegere mogelijkheden zijn bewaard, maar ze zijn veel gemakkelijker en duidelijker voorgesteld. Het is een veel betere interface met meer mogelijkheden dan de vroegere gecombineerde CrossSearch en de vroegere aparte zoekinterfaces. Apart databanken selecteren en doorzoeken is ook nog mogelijk. De interface is veel gebruiksvriendelijker geworden (inspiratie gehaald bij Elseviers Scopus en Google Scholar). De interface is veel intuïtiever en associatiever. Uit contacten met de gebruikers hebben ze geleerd wat belangrijk is bij het zoeken en wat de gebruikers verwachten. Met de nieuwe interface hebben ze vooral die verwachtingen willen inlossen.
• Er worden nu ook tijdens het zoekproces suggesties gedaan voor verwante zoektermen en er is veel gerichter verfijning mogelijk (vak links op het scherm: refine). Rechts op het scherm kan je kiezen voor ‘related records’, de 3 meest geciteerde artikels, andere bijkomende info.
• Als er naast het veld voor de zoekterm een vakje met een vergrootglas verschijnt, dan kan je daarop klikken om een lijst op te roepen (met namen, bronnen enz.), waaruit je dan de geschikte zoekterm kan kiezen.
• De eerst getoonde referenties komen altijd uit Wos (altijd aangeduid in hoofdletters). Als de referenties niet uit Wos komen, dan kan je ze gemakkelijk herkennen, omdat die niet volledig in hoofdletters getoond worden.
• Trunceren kan alleen langs rechts, niet langs links.
• Er is vanaf 2008 in de interface de mogelijkheid om ‘additional resources’ aan te klikken. Wat rechts staat, zijn gratis bronnen, want links staat is betalend.
• Endnote web is ook geïntegreerd, zodat je meteen je referenties in Endnote kan bewaren, voor je latere redactie.
• Vroeger kon je binnen eenzelfde zoekveld alleen de operator AND gebruiken, maar vanaf nu kan je binnen een zoekveldlijn ook OR en NOT gebruiken. Verder is er ook de operator SAME. Die duidt proximiteit aan, dwz ongeveer hetzelfde als AND, maar de zoektermen moeten dicht bij elkaar voorkomen, bv. bij vaste uitdrukkingen of begrippen zoals European Union. Om zoektermen in verschillende zoekvelden te combineren kan je alleen AND, OR en NOT gebruiken.
• Er zijn verschillende soorten gebruikers met verschillende behoeften. Er is de groep van de studenten:  zij zoeken vooral snelle info die ze kunnen verwerken voor een paper. Zij gebruiken weinig zoektermen, omdat ze de vaktermen nog niet goed kennen. Zij hebben nood aan suggesties van zoektermen. Ze willen vooral full text resultaten en alleen de belangrijkste artikels over hun onderwerp. De groep van onderzoekers: zij doen meer aan analyse. Zij zoeken innovatieve ideeën, waarvoor zij projecten willen indienen en waarmee zij ook onderzoeksgelden willen loskrijgen. Zij kennen de vaktermen, gebruiken meer en gecombineerd zoektermen, zij zoeken op de door hen gekende auteurs. Zij maken gebruik van alerts om op de hoogte te blijven in hun onderzoeksveld. Zij schrijven zelf artikels en dienen die in bij de redactie van tijdschriften. Zij kunnen hiervoor evt een ander product van Thomson gebtruiken, nl. Manuscript Central, dat voor hen een tool is voor het indienen van een artikel voor peer review. De managers van de universiteiten: zij doen aan analyse en beheer. Zij wensen de onderzoekskwaliteit en -output van hun instelling te kennen performantie-indicatoren). Zij moeten de inhoud van de artikels niet kennen, maar zij moeten er wel over rapporteren. Zij hebben die info ook nodig om hun personeel te evalueren en om rankings te maken. Zij gebruiken vooral JCR en doen opzoekingen op auteur. Ten slotte zijn er de bibliotheekverantwoordelijken: zij doen ook aan analyse, beheer en aan dienstverlening voor verschillende groepen. Zij moeten zorgen voor training. Vanuit het oogpunt van collectiebeheer willen zij het gebruik kennen (statistieken). Zij worden ook betrokken bij het opzetten van repositories van wetenschappelijke publicaties van de instelling. Zij hebben soms ook een communicatiefunctie, bv. publicaties van eigen personeel bekend maken (nieuwsflashes).
• Als je gepersonaliseerde alerts en/of RSS feeds wil krijgen, dan moet je je eerst als gebruiker registreren en je alert-profiel aanmaken.
• In de loop van 2008 zullen ze waarschijnlijk nog overstappen op een nieuwe en meer krachtige zoeksoftware. Hun huidige software zit immers aan zijn maximumcapaciteit. Dat merk je aan het max. aantal resultaten dat je kan printen, downloaden enz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: